מכון גבוה למדעי התנ”ך
תוכנית (1) לשנת התשפ”ד
להרשמה
יש לתוכנית הכרה אקדמית (כשני קורסים) כולל גמולי השתלמות למעוניינים!
[לוח תאריכים מפורט יישלח לנרשמים]
בעקבות יהושע: התנחלות בני ישראל בארץ
תוכנית סיורים (רוב המסלולים בנסיעה, עם תצפיות וסיור באתרים):
[הסיורים בימי שני בשבוע; הסיור הראשון יתקיים בע”ה ביום שני ח’ במרחשון התשפ”ד (23.10.23)]
- מגשר אדם עד הר עיבל – היכן עברו האבות ומהיכן עברו בני ישראל?
מסלול: תצפית ארגמן וגלגל ארגמן – תצפית על גשר אדם (אם תאושר) – נחל תרצה – עין בידאן (אם יאושר) – הר עיבל (אם יאושר),
או: אלון מורה והר כביר עם תצפית אל נחל תרצה, אל הר עיבל, ואל שכם.
אם לא יאושר הר עיבל במסגרת הסיור הזה, נשתדל לקיים סיור נפרד להר עיבל במועד שיתאים ויאושר, ובכך יתווסף סיור שמיני לרשימה.
- מעברות הירדן ואזור יריחו;
מסלול: תצפית ממצפה יריחו – תצפית מכתף יריחו (הר קרנטל, אם יאושר) – מעבר קאסר אל-יהוד – תל יריחו (אם יאושר) – כתף בית חגלה.
- ממלחמות העי עד משכן שילה – היכן העי?
מסלול: מעלה אדֻמים המקראי – וואדי קלט – תצפית (חלקית) מהר חצור – עין סמיה וחר. מרג’מה – מבט אל הר חצור מעמק שילֹה – תל שילה – מבט אל ביתין וחר. א-תל בדרך לירושלים.
- מבית שאן עד תל חצור הכנענית ונחלת נפתלי;
מסלול: תל בית שאן – מוצא הירדן מהכנרת ותל בית ירח – “כתף ים כנרת קדמה” – “חמת, רקת וכנרת” – המוזיאון ותל חצור – היכן “קדש נפתלי”?
- מרמות יששכר והר תבור עד ראש הנקרה – נחלות שבטי הגליל;
מסלול: נסיעה ברמות יששכר משדה נחום עד גבעת המורה – גבול יששכר ונפתלי והיכן “אֲדָמי הַנָקֶב”? – תצפית אל הר תבור מהר דבורה – היכן “גַת הַחֵפֶר”? והיכן “גֵי יִפתַח-אֵל”? – נחלות זבולון ואשר מאזור ציפורי עד ראש הנקרה – מדוע לא נחלו שבטי ישראל את עמק עכו?
- שבטי יהודה ושמעון בנחלה משותפת ונדודי השמעוני;
מסלול: עתניאל ותל רבוד – תל בית מירסים (היכן דביר? והיכן צקלג?) – תל שבע ובאר שבע – חורבת חלוקים (מדרום לירוחם) – מי ישבו ב’מצודות הר הנגב’ בימי דוד ושלמה?
- נחלת בנימין – נחלת שכינה – מדוע לא הגיעו בני ישראל לירושלים עד דוד?
מסלול: “כתף קרית יערים” והתל – נבי סמואל ותצפית על עמק גבעון – תצפיות מהר הצופים – ‘כתף הִנֹם’ (וגיהינום מקראי) ו”עמק רפאים” – גבול בנימין ויהודה – תצפית מטיילת ‘ארמון הנציב’ על “המקום מֵרָחֹק” – תצפית מ’כפר התימנים’ אל הגיחון ועיר דוד.
תוכנית עיונית (במפגשי מסך):
[מפגשי המסך (בזום) יתקיימו בימי ראשון משעה 16.00;
המפגש הראשון בע”ה ביום א’ ל’ בתשרי התשפ”ד (15.10.23)]
- בין משה ליהושע – מדוע לא נזכרו מחלוקות מול יהושע, כמו שפרצו מול משה?
ראשי פרקים:
עוד לפני הסנה חשש משה מאד מהנהגת בני ישראל, ונרתע משליחותו, שקיבל עליו לבסוף בהשלמה עם כורח עליון – התורה מתארת עבורנו שורה ארוכה של מחלוקות קשות וחמורות על הנהגת משה עם תוצאות נוראות –והנה אין שום תיאור כזה בספר יהושע!? מה היו ההבדלים בין הנהגת משה להנהגת יהושע?
השיעור יעסוק גם בדמותו של כלב, ובשיח שלו עם יהושע בגלגל.
- מסעי בני ישראל בשנת הארבעים עד ערבות מואב – וחציית הירדן “מול יריחו”;
ראשי פרקים:
מדוע לא עלו בני ישראל מדרום, כפי שתוכנן בשנה השנייה ליציאת מצרים? האם אנו יכולים לדעת היכן הקיפו את אדום ומואב? ובאיזו דרך הגיעו עד בקעת הירדן ממזרח? איך והיכן חצו בני ישראל את הירדן? מדוע נכרתו מי הירדן “הַרחֵק מאד מֵאדם העיר”?
- בין תנ”ך לארכיאולוגיה – התאמה או פערים וסתירות?
ראשי פרקים:
ממצאים תואמי מקרא (כמו מהר עיבל ומתל חצור) מול העדר עדויות (כמו מתל יריחו, העי מקדם לבית-אל, ובקעת ערד) – זיהוי אלטרנטיבי למקומה של העי, והשתקפותו בתיאורי המערכה בספר יהושע.
- פסח מצרים – פסח מדבר – ופסח גלגל;
ראשי פרקים:
פסח כמחולל ישועה ופותח תקופה – מה מיוחד ושונה בכל אחד משלושת הפסחים? – הקשר בין ברית מילה ופסח והזהות המשפחתית-יהודית – מדוע מודגש הקשר בין מילה לפסח דווקא בפסח גלגל?
- מה פשר ההקבלות (וההבדלים) בין הקפות יריחו ומעמד הר סיני?
ראשי פרקים:
התגלות “שר צבא ה'” ליהושע בהקבלה למשה בסנה – מה משמעות ההרחקה מהעיר כמו מן ההר, עד “בִּמְשֹך הַיֹבֵל” / “בִּמְשֹך בְּקֶרֶן הַיוֹבֵל”? בירור הקשר עם כפל המשמעות של מתן תורה וביכורי הארץ ב’חג השבועות, זמן מתן תורתנו’.
- איסורי החרם בשלל מלחמה – מלחמת יריחו מול מלחמות העי;
ראשי פרקים:
“האיש אחד יחטא” וכל העם ייענש וייכשל? – מדוע קיבל יהושע את הזלזול ב’העי’ מפי המרגלים? (הקבלות לימינו במחדל שהביא למלחמת יום הכיפורים) – השוואה בין מרגלים במדבר, ביריחו ובהעי – המשמעות של איסורי החרם בשלל מלחמה – מה בין חלוקת שלל מסודרת לבין הימנעות מוחלטת (מאברהם עד מגילת אסתר)? – כללי המוסר באיסורי השלל.
- השבועה לגבעונים מול מצוות התורה על הכנענים ודומיהם, וההשלכות לדורות;
ראשי פרקים:
הפרת השבועה לגבעונים אצל שאול ותוצאותיה (במקרא ובגמרא) – השבועה לגבעונים בהלכה לדורות (רמב”ם הלכות מלכים ומלחמותיהם) – השלכות לימינו עם החוק הבינלאומי (הרב גורן בהוראות לצה”ל ובספרו ‘משיב מלחמה’) – מעמד הגבעונים מימי דוד המלך ועד שיבת ציון.
- המזבח בהר עיבל – הגילוי – הממצאים – ההשלכות;
ההבדלים בין ספר דברים לספר יהושע בתיאור המקום והמעמד;
ראשי פרקים:
איך נמצא המקום (שלא היה ידוע כלל) ואיך נחפר? – מדוע אין רואים ממנו את העיר שכם? – השלב הראשון שנחשף על הסלע מתחת למרכז המזבח הבנוי, מזכיר את סיפור גדעון בספר שופטים, ונתגלו בו הפתעות (כמו עצמות יחמורים) – השלב השני, המתחם הכפול והמזבח הגדול עם מתקנים רבים מסביבו – מהיכן צפו בני ישראל? כמה זמן פעל האתר? מדוע וכיצד נגנז? האם נגנזו האבנים שעליהן נכתבו דברי התורה, והיכן? האם צפויות תגליות נוספות?
ולבסוף, איך שומרים על האתר לעם ישראל בדורות הבאים?
- מלחמות יהושע הגדולות בדרום ובצפון, והעדר מלחמה כוללת באזור שכם;
ראשי פרקים:
ניסים במלחמות יהושע הולכים ויורדים – מה פירוש “שמש בגבעון דום וירח בעמק אילון”, לפי הרמב”ם? – מה היחס בין מלחמות יריחו והעי לבין המלחמה עם מלכי הדרום? – מדוע לא כבשו בני ישראל מיד את הערים הנזכרות? מדוע שבו “אל המחנה הגלגלה”? – היכן התנהלה המערכה בצפון? מה גרם להפתעה ולניצחון המכריע, בלי שום נס? סימון דרכי הבריחה על המפה – מדוע לא התיישבו מיד בערים הכנעניות? איך נשארו כל כך הרבה כנענים בארץ בכל ימי השופטים ועד ימי דוד ושלמה? – מדוע לא התנהלה מלחמה כוללת בהר המרכזי, ומה חבוי בסיפורה של שכם?
- ההבדלים בין חלוקת הנחלות בגלגל ובשילֹה – שלבי ההתנחלות – האם הגבולות והיישובים משקפים מציאות או חזון ותוכנית?
ראשי פרקים:
ראובן, גד וחצי מנשה בגלעד ובבשן – יהודה, אפרים וחצי מנשה לפני משכן שילֹה – השבטים ה”מִתרַפּים”, היכן ישבו? – מה בין שבט בנימין לשבטים האחרים? – מה מיוחד בנחלת שמעון, ומה הסיבות החבויות לברית יהודה ושמעון? – תהליך ההתנחלות בגליל (במקרא ובממצא), והמפגש של שבטי הגליל בהר תבור – הסבר הרמב”ם להפלת הנחלות עם הגבולות והיישובים כחזון עתידי ותוכנית פעולה.
- התנחלות בני יוסף – מקומה של שכם – וממצאי ‘סקר מנשה’ (אתרי ‘כף הרגל’);
ראשי פרקים:
האם קדמה ההתנחלות במנשה ואפרים, לגבולות? – מה חבוי בתיאור של “ארץ תפוח”? – ההפתעה של עשרה “חבלי מנשה”, שמחציתם נחלות בנות צלפחד – חלוקת החבלים על פי ‘חרסי שומרון’ (מימי המלוכה) – מה קרה בשכם בימי יהושע ובימי השופטים? – שלבי ההתיישבות לפי ‘סקר מנשה’ – וההפתעה הגדולה: שבע ‘הבמות’ (=’הגלגלים’), מקומות פולחן ישראליים שנבנו בצורת ‘כפות רגליים’ ענקיות הדורכות על אדמת הארץ, הממצאים ומשמעותם.
- המעבר מעיבל לשילֹה במקרא ובממצא; מניעת מלחמת אחים בהרגעת פנחס;
ראשי פרקים:
מתי עברו מעיבל לשילֹה לפי הכתוב בספר? לפי חז”ל? לפי הממצאים הארכיאולוגיים? – מה משמעותה של שילה לשבט אפרים, ומה משמעותה לשאר השבטים? – על מה קצף פנחס עד כדי איום במלחמה? איך הרגיעו אותו? מה הקשר לאתרי ‘כף הרגל’? – איך ומדוע עברה הכהונה הגדולה בשילֹה מפנחס בן אלעזר, לעלי הכהן מבני איתמר?
- שתי פרידות של יהושע – מי היו העם אשר בשכם? משמעות הברית בשכם;
ראשי פרקים:
הפער העמוק בין נאום הפרידה של יהושע לבני ישראל (פרק כ”ג), לבין מעמד הברית בשכם (פרק כ”ד) על פרטיו החריגים – הקשר בין שכם לבין האבות ובני יעקב בתקופתם – וההשלכות על ימי יהושע והשופטים – מה היו ההבדלים בין התכנסות העם לברית בשכם, לבין מעמד הברכה והקללה בהר עיבל?
- הפער בין “הכל בא”, לבין “והארץ נשארה הרבה מאד לרשתה”, בתוך ספר יהושע, ובתחילת ספר שופטים;
ראשי פרקים:
ניתוח מדוקדק של יהושע פרק י”ג השונה מאד מהאווירה המתוארת בפרקי י’ וי”א, וגם בפרקי הנחלות ובפרקי כ’ וכ”א (“הכל בא”) – תחילת ספר שופטים בהתאמה ליהושע י”ג – האם “גאולת ישראל קמעא קמעא” או בבת אחת? מדוע הדגישה התורה “מעט מעט” בכיבוש הארץ (גם בספר שמות, וגם בספר דברים? – השלכות לדורות שלנו בוויכוחים העמוקים על אופיה של גאולת ישראל.