הרב שמואל זעפרני הסתלק לבית עולמו אבל דמותו ופועלו לא ימושו מזיכרוני – כדי שיוכלו עוד רבים לזכור, אספר מעט עליו ועל רבו הרב מרדכי אליהו, זכר צדיקים לברכה.
כאשר נבחר הרב מרדכי אליהו לתפקיד הראשון לציון, כלל לא הכרתי אותו ולא שמעתי עליו. והנה קמו על הרב אליהו חוגים חרדיים והעמידו אותו במבחן לא קל, אל מול חילול חמור של בית הקברות היהודי העתיק בחמי טבריה, על ידי בנייה חודרנית במלון הסמוך. מורי ורבי הרב אברהם שפירא זצ”ל שנבחר במקביל כרב הראשי לישראל, לא רצה לפסוק בענייני קברים בהיותו כהן. הרב אליהו הכריע לקבור מחדש את כל העפר שנחפר מן הקברים, ולשנות את תוכנית הבנייה כך שתתחיל להתרומם רק מעל לגובה הקברים. בחוגים חרדיים פסקו אחרת, ודרשו לבטל את הבנייה כליל. קראתי בתקשורת, שהרב אליהו יתקשה להגן על הכרעתו, כי החרדים נמצאים בשטח, ולו אין ‘חיילים’.
מיד נסעתי לביתו של הרב אליהו (באותה שכונה מוכרת בה למדתי תורה בישיבת מרכז הרב), ופגשתי בו לראשונה – אמרתי: אני מוכן להתגייס ולעזור בכל מה שצריך, כולל נוכחות בשטח, בטבריה! הוספתי ואמרתי, שגם אם הפסקים היו הפוכים הייתי נחלץ להגן על הכרעתו של הראשון לציון, כי מאז עמדתי על דעתי נשמרתי מאד לסמוך רק על כשרות הרבנות הראשית לישראל, ועל הכרעותיה.
אמר לי הרב מרדכי אליהו: בשטח כבר נמצא הרב זלמן קורן (אז מקרית ארבע), תצטרף אליו, ותעמוד בקשר עם יד ימיני הרב שמואל זעפרני. כך עשיתי.
הכרעתו ההלכתית של הראשון לציון בוצעה עד תום, ואחרי שנבצר מהרב קורן להמשיך, נשארתי אחראי שם לבדי. כאשר הוגשו תלונות למשטרה ולתקשורת נגד הראשון לציון, ביקש ממני הרב להגיב במקומו, והגל העוין נעצר, הרב זעפרני היה איש הקשר שלי עם הרב אליהו לכל אורך הדרך, ועוד שנים אחר כך, תמיד בחכמה ובמאור פנים.
בשלב מסוים הגיעו נציגי החרדים לביתי (אז בעפרה), ואמרו לי:
ידוע שעל הרב יואל בן-נון אין טעם להפעיל לחצים, כי הוא לא יזוז מהבנתו בתורה ובמציאות – לכן באנו לשכנע, שהמחללים בטבריה ממשיכים להכין תוכניות המתעלמות גם מפסקיו של הרב אליהו, ופרשו מפות – נסעתי לטבריה – ראיתי שהם צודקים – יצרתי קשר עם הרב מרדכי אליהו באמצעות הרב זעפרני. הודענו לכל הגורמים על עמדה תקיפה, והתוכנית נעצרה.
זכיתי להגן על הכרעת הראשון לציון בגופי ובנפשי, ברוך ה’.
אחרי מפגש לימודי חסר תקדים בין רופאים ורבנים, הכריעו שני הרבנים הראשיים, הרב שפירא והרב אליהו להתיר השתלות לב אחרי מוות בלתי הפיך של מרכז הנשימה במוח – הכרעה תורנית היסטורית. ההתנגדות החרדית הייתה הרבה יותר חריפה.
נפגשתי עם חברי הטוב מנעוריי הרב פרופ’ אברהם שטיינברג יחד עם הרב מנחם בורשטיין, ופנינו לרב מרדכי אליהו. על פיו יזמנו כנס השתלמות של רבנים בנושא בבית החולים ‘שערי צדק’. שוב היה הרב שמואל זעפרני מאיר הפנים, הקשר השוטף עם הראשון לציון, וכך גם במקרים רבים אחרים.
כאשר סיים הרב מרדכי אליהו את כהונתו הרשמית, הקים הרב שמואל זעפרני (יחד עם ד”ר יעקב הדני) את ישיבת המאירי באותה שכונה ירושלמית, קרית משה. הרב מרדכי אליהו התייצב בראש כנשיא הישיבה. מה היה החידוש העיקרי?
לימודי תורה במסלול הפסיקה המכונה ‘ספרדי’ יחד עם שירות צבאי במסלול הסדר, ויחד עם לימודים אקדמיים מתחילת הדרך – שילוב מלא של תורה ושירות צבאי והשכלה אקדמית – כמה יודעים ומבינים את גדולתה של הכרעה זו?
בישיבת מרכז הרב התנגדו תמיד לשילובים כאלה על פי דרכו של מורנו ורבנו הרב צבי יהודה קוק זצ”ל, כי השילוב הזה יש לו חשיבות רוחנית עצומה בכלל ישראל, אבל לא בבניית עולמו התורני-אמוני של התלמיד היחיד – הרב מרדכי אליהו, ברוח הפסיקה ה’ספרדית’ חשב אחרת, והרב שמואל זעפרני התגייס להוביל משימה עליונה זו בישיבת המאירי, למשך 26 שנים.
מאז שקראתי על פרישתו עקב מחלתו הקשה, התפללתי יום יום לרפואתו (בתוך הרשימה הקבועה). כאשר ביקשו בשבוע שעבר להתפלל לשלומו, הבנתי שתמו ימי התפילות – הרב שמואל זעפרני נאסף אל אבותיו ואל רבו, אך זיכרונם המופלא חי בליבנו – תהיינה נשמותיהם צרורות בצרור החיים באור ה’.
Leave a Reply