תוכנית ראשונית לשנת התשפ”ה
בתוך מלחמת העצמאות השמינית הנמשכת מאז שמיני עצרת
תוכנית עיונית במפגשי מסך, בימי א’ 17.30 כל שבועיים –
(בחודשי אדר, ניסן ואייר ייתכנו שינויים) –
המפגש הראשון ביום א’, ט’ במרחשון התשפ”ה (10.11.24):
- הפערים בין “והארץ נשארה הרבה מאד לרשתה”, בתוך ספר יהושע, ובתחילת ספר שופטים, לבין “הכל בא” – מה קרה אחרי מות יהושע? ומדוע?
ראשי פרקים:
תחילת ספר שופטים בהתאמה ליהושע י”ג – חלוקת נחלות מסודרת או כל שבט לעצמו? ההבדלים בין תחילת שופטים לבין האווירה המתוארת ביהושע י’ וי”א, וגם בפרקי הנחלות ובפרקי כ’ וכ”א (“הכל בא”) –– האם “גאולת ישראל קמעא קמעא” או בבת אחת? מדוע הדגישה התורה “מעט מעט” בכיבוש הארץ, גם בספר שמות, וגם בספר דברים? – השלכות לדורות שלנו בוויכוחים העמוקים על אופיה של גאולת ישראל.
- סדר השופטים – סדר גיאוגרפי ! האם זה גם סדר היסטורי?
ראשי פרקים:
שבט יהודה פותח (יחד עם שמעון) – כלב ועתניאל – ההבדלים ביניהם לבין יהושע – מדוע לא קמה הנהגה קבועה משבט יהודה? סדר השופטים מדרום לצפון ! כולל השופטים שאין עליהם סיפורי גבורה וישועה – פונה למזרח אל הגלעד – חוזר לגליל המערבי – מה ידוע לנו על נחלות אשר וזבולון – מדוע דולג נפתלי? היכן אבצן? – יורד דרומה על גבולות ההר והשפלה – 12 שופטים, איך סופרים? כמה זמן נמשכה הנהגת השופטים?
- רוח ה’ = רוח גבורה ! קריאת ספר שופטים לפי הרמב”ם.
ראשי פרקים:
“רוח ה’ ” – באלו שופטים נזכרת בכתוב? ביטויי ישועה שונים בספר שופטים – מה בין שופטים למושיעים? – מי היו העמים ששלטו בישראל, וכמה שנים? מה זה אומר על התקופה? מה משותף לשופטים המושיעים, ומה ההבדלים? מדוע קשר הרמב”ם בין רוח גבורה לתחילת מעלות הנבואה? סיפורו של אהוד בן גרא – משמעויות רוח הגבורה במפעל הציוני, ובמדינת ישראל.
- דבורה הנביאה, סיסרא מול ברק בן אבינעם ומול יעל – שירת דבורה ומשמעותה.
ראשי פרקים:
מעמדן של נשות ישראל ממרים עד דבורה ויעל – בין משפט לבין מלחמה – מיהו “יבין מלך כנען”, ומיהו סיסרא? היכן “חרֹשת הגוים”? הגילוי המפתיע של אדם זרטל ! מדוע “הר תבור” ו”נחל קישון”? סיפורו של “בית חבר הקיני” ומקומו – “כי ביד אשה” – תקופת השופטים המשתקפת בשירת דבורה – מדוע אין שירה כזאת בספר יהושע?
- הופעתו וייחודו של גדעון – מחרדות לישועה – הגיאוגרפיה של מלחמת גדעון.
ראשי פרקים:
גילויי נבואה: גם נביא, גם מלאך ה’, וגם דבר ה’ לגדעון – היכן עפרה “אבי העזרי”? מהיכן באו “מדין ועמלק ובני קדם”? ולאן ברחו? – חרדות ואותות – מדוע נצרך גדעון לאותות רבים כל כך? תוכנית הלחימה של גדעון, מדוע ואיך נכשלה? תוכנית ההפתעה על פי ה’ – ייחודם של “המלקקים”? היכן “הר הגלעד”? הגיאוגרפיה של הניצחון, היקפו ומשמעותו.
- הניסיון הראשון להקים ‘בית מלוכה’ מגדעון – “בעלי שכם” מול אבימלך, ומשל יותם.
ראשי פרקים:
מדוע “משל בנו גם אתה, גם בנך, גם בן בנך” דווקא בגדעון? משמעות התשובה של גדעון, “… ה’ ימשל בכם” – במה נהג גדעון כ’מלך’ למרות דבריו? מי קרא שם ל’אבימלך’? מה היו התוצאות? שכם מאברהם ויעקב, ומיהושע עד אבימלך – חורבן שכם ונפילת אבימלך – משל יותם והשלכותיו על המלוכה בישראל.
- מלחמות יפתח ושמשון מהגלעד עד פלשת, וגם מלחמות בין שבטים – קריסת הנהגת השופטים, מיפתח עד שמשון.
ראשי פרקים:
במה שונה יפתח מקודמיו? מה קרה להנהגת השופטים אחרי גדעון ואבימלך? היכן ישב תולע בן פואה? יאיר הגלעדי ויפתח הגלעדי – תמצית סיפור התורה בפי יפתח – האם באמת הקריב יפתח את בתו? היכן ומדוע קרסה הנהגת השופטים? (עיון גם בשמשון ובשבט דן) – היכן שבט יהודה (מאהוד בן גרא ועד שמשון)?
- מלחמת האחים על “הגבעה” בירת בנימין – ייחודו של שבט בנימין מלידתו, מנחלתו, ועד מלכות שאול.
ראשי פרקים:
מתי התחוללה מלחמת האחים הראשונה על “הגבעה”? מדוע התאספו במצפה ובבית-אל? מיהם “שבטי בנימִן”? מדוע נזכר ‘פינחס’ רק בשלב השלישי? מדוע ‘שילֹה’ לא נזכרה? השוואת “הגבעה” לסדום של לוט, ולמלחמת “העי” – תיאור המלחמה וזיהוי המקומות – שבועת החרם והפתרון להצלת השארית – איך קם מחדש שבט בנימין? ואף הועמד מתוכו שאול כמלך?
- משכן שילֹה – חטאי בני עלי, וחורבן שילֹה.
ראשי פרקים:
מדוע עלי הכהן ממשפחת איתמר? האם אלקנה ומשפחתו היו חלק מעלייה לרגל של כלל שבטי ישראל? או חריגים וייחודיים? מעמדו של משכן שילה לאורך תקופת השופטים – האם ‘הבמות’ היו אסורות או מותרות לאורך תקופת השופטים? תפילת חנה ושירתה – הקדשת שמואל ונבואת ה’ אליו כ’נער’ – במה חטאו בני עלי? מחלוקת בדברי חז”ל על פרשת “הנשים הצֹבאות” (עם השלכות לימינו) – הוצאת ארון הברית למלחמה, נפילתו, המבשר, ו…חורבן שילֹה.
- שמואל הנביא, מ”בני קֹרח” – הנהגת שמואל בתקופת המעבר – נדודי ארון הברית – משיחת שאול והמלכה כפולה.
ראשי פרקים:
שלשלת הייחוס של שמואל בדברי-הימים – המשמעויות של הקשר ל’קרח’, ול”בני קרח” – האם שמואל הנביא נחשב גם ‘שופט’? האם נחשב גם ‘כהן’? מה הקשר עם נדודי ארון הברית? מלחמת שמואל מול פלשתים ב”המצפה”, ואופי הניצחון – תוכניתו של שמואל בבחירת בניו, מול רצון העם ובחירת ה’ – ‘פרשת המלך’ בספר דברים, לעומת “משפט המלך” בשמואל – האם משיחת שאול הפכה אותו למלך? מה היחס בין המשיחה לבין ההמלכה? מדוע הומלך שאול פעמיים?
- הנהגת שאול ומלחמותיו – מול בני עמון, מול פלשתים, מול עמלק, עד נפילתו בגלבוע – יתרונות מלכות שאול.
ראשי פרקים:
פתיחה כ’שופט’, הניצחון שפתח אפשרות להמלכה מלאה – ההשתלטות הפלשתית, מ”המצפה” עד ‘מעבר מכמש’ – ההבדל בין שאול ליהונתן, והמגבלות של שאול בהובלת ההכרעה – מ’מעבר מכמש’ ל’עמק איילון’ – האם הושגה הכרעה מול הפלשתים? ההשפעה על ניהול המערכה ב”עיר עמלק” – שדה המערכה מול עמלק – שדה המערכה בעמק האלה – שדה המערכה בין יזרעאל לבין ‘כתף שאול’ בגלבוע – צניעות ופשטות בשאול ובמלכותו.
- שאול ודוד, אהבה מתהפכת – דוד ויהונתן, אהבה שלמה – משיחה למלך בלי סמכויות – הרעיון המלכותי של דוד ויהונתן, ונפילתו בגלבוע.
ראשי פרקים:
מה קדם, משיחת דוד (בלי שום סמכות), או הניצחון על גלית? דוד מנגן או לוחם? ‘הרוח הטובה’ לעומת ‘הרוח הרעה’ – סוד ההתאמה בין דוד ויהונתן, ותגובת שאול – פרשת הקשת והחיצים – פרשת “נֹב עיר הכהנים”, וחריצת הדין הנוראה – מרדפי שאול אחרי דוד באזורי הספר – בריחת דוד למואב, למצודה, ולגת פלשתים – ‘פרצוף כפול’ מול מלך גת – מקומה של צקלג ומשמעותו – הניסיון האחרון של דוד להציל את שאול, וחשיפתו על ידי “סרני פלשתים” – שאול לבדו במערכה: למה לרדת ליזרעאל? היכן בדיוק נפל שאול? מדוע נפלו בניו עמו? ההסכמה הסודית בין דוד ויהונתן שנפלה בגלבוע – קינת דוד על שאול ויהונתן.
- מה היה חטא שאול בעמלק? מתי ואיך תוקן על ידי דוד? הבדלי הנהגה בין שאול לדוד.
ראשי פרקים:
האם ידע ‘שמואל הרואה’ מה קרה בשטח? האם הבעיה הייתה ‘אגג’? עמלק במרחבי הנגב והמדבר “מחוילה בואך שוּר אשר על פני מצרים” – מי היכה את העמלקים שבמרחב, שאול או דוד? מה עשה דוד (בחוסר ברירה) בעת נפילת שאול בגלבוע? סיפורו של “בן איש גר עמלקי”, ותגובת דוד – האסטרטגיה של מלחמות דוד (לעומת שאול), וההכרעות בכל המרחב.
- מי היה שמואל-א? מי היה שמואל-ב? מי היה שמואל-ג’? המבנה של ספר שמואל.
ראשי פרקים:
עד היכן פרקי ‘שמואל הרואה’? מהיכן ‘גד החוזה’? ואלו הם פרקי ‘נתן הנביא’? מאמץ לפתור תעלומות בספר שמואל, ולפענח את מבנהו.
- מלכות דוד – מחברון לירושלִַם! שחרור ירושלִַם על ידי דוד, ומשמעות העיר לדורות.
ראשי פרקים:
מה ההבדל בין חברון לירושלִַם בדור ההוא? ולדורות? איך השיג דוד בירושלִַם את הרעיון המלכותי שהיה לו עם יהונתן בן שאול? ההפתעות של דוד ויואב: שחרור ירושלם מהגיחון, אל “עמק רפאים” (פעמיים), ובריחת הפלשתים מההר לתמיד!
תוכנית סיורים (בימי א’ שייקבעו ויאושרו, ובתקווה גדולה לבריאות, ולמצב ביטחוני, שיאפשרו זאת, בע”ה – ייתכנו חילופים בין המסלולים לפי המצב):
- תל רבוד = “דביר”, במבט מהיישוב עתניאל! זיהוי “עיר עמלק” בתל משוש!
- תל אל-פול = “הגבעה”, ממלחמת האחים עד מלכות שאול; “מעבר מכמש”, בתצפית מגבע בנימין – היכן טיפסו יהונתן (עם נערו) “על ידיו ועל רגליו”?
- ארץ בנימין מול הר אפרים – מ’נבי סמואל’, מורד בית חורון, טלמון-חרשה, נוה צוף, עד ראש העין (כפר התנחלות ישראלי) – היכן “הרמה”, “רמתים צופים”, ו”בית-אל בהר אפרים”?
- תצפיות מאלון מורה והר כביר – היכן “הר גרִזים” שבתורה? פרשיות שכם.
- עין יזרעאל ונסיעה אל כתף שאול (תצפית), ונסיעה ממעין חרוד לרמות יששכר, בעקבות גדעון – חזרה דרך בקעת הירדן, ותצפית על נחל יבוק.
- נחלות שבטי ישראל בגליל המערבי – מראש הכרמל עד כאבול וראש הנקרה.
- תצפיות מ’ארמון הנציב’, ומכפר ‘השילוח’ – “עמק רפאים”, ועיר דוד.
מחירים של התוכנית
מפגשי מסך 1000 ₪
מפגשי מסך ללומדים בתוכניות הקודמות הוא 500 ₪
מחיר כל סיור 215 ₪
מחיר כולל 7x 215 = 1500 ₪
את התשלום ניתן להעביר לחשבון בנק של המכון הגבה לתנ”ך
בנק מזרחי – 20 – סניף אפרת 054 – מספר חשבון 274699
ניתן גם לשלם בהוראת קבע, או בביט.
פרטים נוספים ורישום : אצל אריאל בן נון 0543308041
Leave a Reply